LETS deventer


Crisis

Jaren-80 van de vorige eeuw. Het is crisis, ook in het Canadese Commox Valley. Door de verslechterende economische omstandigheden verdwijnt in korte tijd de industrie uit het hele gebied. Dat heeft een lawine-effect tot gevolg: de mensen gaan weg, de winkels sluiten, het geld raakt op en de handel verdwijnt.

 

1982. De Brit Michael Wade Linton woont er in het stadje Courtenay, wanneer de rente naar 20% stijgt.

Zijn bedrijf gaat, zoals zo velen, failliet. Linton en zijn lotgenoten beseffen echter dat bijna alles, dat zij nodig hebben om door te kunnen gaan, er nog is. Machines, materialen, kennis en capabele mensen: het is er allemaal nog. Alleen geld, daar ontbreekt het aan… Linton werkt een plan uit voor een alternatief lokaal betaalmiddel: de ‘Community way dollar’. Daarbij wordt voor het eerst de term "LETSystem" (Local Exchange and Trading System) gebruikt.

 

1993: LETS naar Nederland

In 1993 introduceert de Utrechtse ontwikkelingsorganisatie STRO*) LETS in Nederland. De eerste LETS-kring wordt onder de naam ‘Noppes’ opgericht in Amsterdam. Vanwege het succes vindt het initiatief overal in het land navolging. In januari 2000 waren er ongeveer 90 LETS-ruilkringen met tussen de 40 en 300 leden. 

 

Naast het LETS-systeem bestaan er nog tal van andere lokale handelssystemen. De ‘Time Dollar’ is daar ook een voorbeeld van. Het Time Dollar-systeem is met de Time Banks vooral groot in Amerika, Engeland en Japan. Time Dollars lijken op LETS-betaalmiddelen, maar de waarde ervan is niet afgeleid van een reguliere munteenheid, zoals de dollar of de euro, maar van eenheden in tijd. 

 

 

*) ‘Social Trade Organisation’, zet zich inzet voor een duurzame en eerlijke economie),